Po drozdoch o drozdoch, ale nie len o nich.

19. februára 2013, obycajny, Nezaradené

Pozerám, že sa vytiahol môj starý blog o drozdoch.

Človeka to samozrejme poteší, ale s drozdami okolo seba nežijeme len od jari do jesene. Oni sú tu stále.

Vlastne začiatkom zimy na nejaký čas zmizli. Asi zlikvidovať čo zostalo v chotári na stromoch a kríkoch. Inak si ich absenciu neviem vysvetliť. Ale tej potravy tam už veľa nie je. Staré jablone a hrušky po poliach a lúkach už dožívajú a nemôžeme sa čudovať. Veď už majú úctyhodný vek, sadili ich ešte naši otcovia a dedovia. Pravdepodobne to je dôvod, že po nejakom čase sa drozdy objavia znova na dvore. Posedávajú našuchorené pod mladými ihličnanmi a kríkmi malín a čakajú, kedy sa vyhodí nejaký ten bio odpad z kuchyne na, voľakedy sme hovorili, hnojisko. Teraz keď už po dvore behajú len tie drozdy, tak kompost.

Ja ich však nenechávam odkázaných na náhodu. Mám zopár jabloní, v pivnici nejaké tie jablká a tie treba pravidelne preberať. Pravidelná je aj dávka jabĺk pre drozdy pod krmítko. Toto je zase pre sýkorky, na ich pravidelnú dávku slnečnice, ale poviem pravdu, najväčšími pánmi sú v ňom vrabce. Drzé, nevychované, obsadia ho celé a sýkorky si musia po jednom zrnku „kradnúť“. Odletia s ním a v pokoji si ho na druhom strome rozlúsknu, zjedia A zase sa idú pokúsiť nejaké uchmatnúť hostiacim sa vrabcom.  Tie sa dajú vyrušiť len brhlíkmi, ktoré tiež slnečnicou nepohrdnú, ale videl so skočiť do krmítka aj ďatľa veľkého, ako medzistanicu pri ošetrovaní jablone.Ten sa začal objavovať pravidelne, ale čo v krmítku berie, to je jeho tajomstvom. Pred pár dňami som na na tých jablkách nachytal aj sojku. Podhodil som tam potom aj zopár orechov, ale či ich odniesla sojka, alebo zožral pes, neviem. Ten, keď orechy padali, sa ich vždy prežral.

No a keď je postarané o tie vonkajšie vtáky, nastane čas, ísť skontrolovať a j tie domáce, v pivnici. Andulky a korely. Tie by spustili riadny alarm, keby som si dovolil na zabudnúť.

 

 

Musíme sa postarať o všetky, však pracujú a spievajú aj pre nás.